בסוף מערב

אמנות ואומנות מארצות המגרב: מרוקו, אלג'יריה, תוניסיה

התערוכה "בסוף מערב" מציגה חפצי אמנות ואומנות מארצות צפון אפריקה ומצביעה על נקודות המפגש והשפעת הגומלין בין התרבות המקומית של מרוקו, תוניסיה ואלג'יריה לבין אירופה. שם התערוכה מתכתב עם השם הערבי שניתן  לאזור גֵאוגרפי זה: "אל-מגרב אל-אקצא", שפירושו "קצה מערב", המקום שבו שוקעת השמש. עוד בעבר הקדום, צפון אפריקה  ובעיקר מרוקו שימשו כצומת בין המזרח התיכון, אפריקה שמדרום לסהרה ואירופה. הקרבה הגֵאוגרפית הובילה למפגש בין-תרבותי שהטביע חותם על המסחר, הכלכלה, הדת והמסורות האמנותיות.

התערוכה מציגה תכשיטים, קמיעות, כלי נשק, כלי קרמיקה ומלאכות שונות מהמאה ה-19 ותחילת המאה ה-20, עת ארצות צפון אפריקה היו למושבות ומדינות חסות אירופיות. פריטים אלה מציגים, מצד אחד, את הרבגוניות התרבותית של צפון אפריקה המורכבת מקבוצות אתניות שונות: ברברים, מוסלמים ויהודים, ומצד אחר, את המעורבות האירופית ואת ההשפעה שנודעה לכך על המלאכות המסורתיות, הן בשימוש בחומרים והן בטכניקות הייצור.

השלטון האירופי בארצות צפון אפריקה עורר גל התעניינות באזור זה בקרב אמנים אירופים. בתערוכה מוצגים העתק של ציור שמן של הצייר הצרפתי אז'ן דלקרואה וציור שמן של הצייר הצרפתי אלפרד דאודנק. שניהם ערכו מסעות במרוקו במאה ה-19 וציירו את תושבי המקום בהתחקותם אחר מנהגים ומסורות עממיות. כמו כן מוצגים תצלומים תקופתיים של נופים ושל ילידי המקום. תצלומים אלה צולמו בידי צלמים אירופים ושימשו כגלויות מזכרת לתיירים ומתיישבים מאירופה.

בצד המוצגים ההיסטוריים, מוצגות בתערוכה עבודות של אמנים ישראלים עכשוויים שלהם קשר ביוגרפי לארצות צפון אפריקה: אייל אסולין, פנינה ברקאי, ז'ק ז'אנו ומירב פלג. עבודותיהם משקפות זיכרונות אישיים הקשורים למשפחה המורחבת ולמורשתם.  כמו כן מוצגת עבודתו של האמן האלג'יראי בן ימינו, עאדל עבדאסאמד, שמתבונן בקשר הממושך והסבוך בין צרפת לבין אלג'יריה.

התערוכה נולדה מתוך אוסף האמנות של ד"ר דוד רואש, בן למשפחה מרוקנית-אלג'ירית, שהיגר לצרפת בילדותו. סבו של ד"ר רואש היה צורף במרוקו בתחילת המאה ה-20, ואת ראשית האוסף היוו  תכשיטים שיצר הסב. בסוף שנות השבעים במאה שעברה שירת ד"ר רואש כרופא צבאי באסואירה שבמרוקו, וחלק מפרטי האוסף נרכשו שם. מרבית המוצגים בתערוכה הם מאוסף רואש, ואליהם נוספו פריטים מאוספים פרטיים ומאוסף מוזיאון ישראל, ירושלים.

לצפיה בסרט התערוכה